Fördelningsmätning

Här har vi samlat allt som rör den idividuella mätningen av värme, vatten och elektricitet.

Varför individuell mätning av värme och vatten?

Föreningsstämman beslutade enhälligt att införa fördelningsmätning i föreningen den 7 maj 2002. Genom att göra detta kan vi verka för en bättre miljö genom att förbrukningen inte fortsätter att öka. Vi får ett rättvist system där var och en betalar för sin egen förbrukning. Vi motiverar och medverkar till att var och en kan påverka sin boendekostnad. Ingen vill idag betala för grannens el eller telefonsamtal. Lika logiskt är det då att inte heller betala för grannens vatten och värmeförbrukning.

- Miljön. Miljön är vårt gemensamma ansvar. Genom individuell mätning håller vi kontroll på förbrukningen av vatten, värme och el och i slutändan är vi med till att hålla en låg miljöpåverkan och undvika resursslöseri. Genom att minska förbrukningen begränsar vi vår miljöpåverkan. 

- Låga driftskostnader ger låga boendekostnader. Vi försäkrar oss om att hålla nere föreningens driftskostnader på vatten och fjärrvärme och därmed vår årsavgift. Låg avgift ger låga boendekostnader och högre värde på bostadsrätten.

- Rättvist. Du behöver inte betala för grannens badkarsbad i medelhavsklimat. Det är varje människas rätt att kunna påverka sin boendekostnad och sin energiförbrukning enligt det internationella klimatavtalet. Var och en kan själv välja att betala för tropisk värme hemma eller ha pengar över till en resa till tropikerna!

Genom att föreningen köper in el till hela huset så slipper var och en av oss att betala en fast abonnemangsavgift för varje lägenhet. Du betalar som vanligt enbart för din egen förbrukning men till ett lägre pris än om du själv tecknat ett eget abonnemang. 

I korthet går det till så här (ett exempel):

Mätarna på dina element mäter hur många ”enheter” värme du förbrukar.
I vårt exempel här utgår vi från att räkningen är på 120 000 kr.
Från dessa 120 000 kr tar vi bort del del som ska täcka de gemensamma värmekostnaderna vi har i trapphus, tvättstuga och andra gemensamma utrymmen. Låt säga att förbrukningen i dessa utrymmen uppgår till 20 000 kr/år. 
Då återstår det 100 000 kr att fördela på var och en av oss.
Alla lägenheters mätare på elementen uppgår till totalt 100 000 enheter.
Då delar vi 100 000 kr med 100 000 enheter vilket blir 1 kr.
Nu vet vi att 1 enhet värme kostar 1 kr.
Har din lägenhet under året förbrukat 3000 enheter innebär detta att din kostnad för värmen under året är 3000 kr.

Precis likadant fungerar det med vattenförbrukningen.

Du betalar fem månader retroaktivt. Förbrukningen under januari månad kommer alltså på din juni-avi, februariförbrukningen på juli-avin osv. 

Tips för att inte riskera dyra räkningar

Uppvärmning

  • Lämna aldrig fönster öppna under en lång tid när du har dina radiatorer i gång. Vädra genom att öppna fönstren för ca. 5 minuter två eller tre gånger om dagen. Allra bäst är att hålla takventilerna öppna så att vädringen fungerar av sig själv och för att dra ut  fukt och dålig luft utan nedkylning av möbler och väggar/golv.
  • Kom ihåg att stänga av alla radiatorer medan du vädrar och återställ termostatventilerna till den ursprungliga inställningen när fönstren stängs igen.
  • Se alltid till att luften har fri passage runt radiatorerna, annars kommer värmen att skickas tillbaka till det centrala värmesystemet.
  • Torka aldrig kläder på radiatorer och undvika att placera möbler för nära radiatorerna.
  • Om du har flera radiatorer, bör de alla vara i gång och bidra till uppvärmningen. Om du har flera rum i ditt hem och vill ha en lägre temperatur i en av dem, se till att dörren till detta rum alltid är stängd.
  • Stäng inte av uppvärmningen helt på natten under vinterperioden när värmen är i gång. Sänk rumstemperaturen med ett par grader genom att vrida ner termostaten några steg.
  • Om du ska iväg ett tag, kan du sänka temperaturen med några grader.
  • Utanför uppvärmningsperioden (sommartid) bör radiatorer endast användas vid behov. Se dock till att motionera ventilen (vrida termostaten till fullt läge, tillbaka till avstäng läge och fortsätt så under en minut). Då ser du till att den lilla sprinten i ventilen inte fastnar och kalkar igen. Gör detta några gånger i månaden – året om.
  • Skaffa en termometer och häng den på en innervägg.
  • Läs av mätarna med jämna mellanrum under vinterperioden för att undvika obehagliga överraskningar. Fråga eventuellt dina grannar i liknande lägenheter (dvs. av liknande storlek och placering i byggnaden) hur mycket de har förbrukat för att få en uppfattning om din förbrukning är ovanlig.
  • Om en radiator aldrig används, bör mätarens registrering vara 0 (noll). Om så inte är fallet, kontrollera att radiatorventilen är helt stängd och om varmt vatten kommer in i kylaren genom returledningen.

Vattenförbrukning

  • Stäng vattenkranen när du borstar tänderna, tvättar och rakar dig.
  • En fem minuters dusch använder ca. 45 liter vatten, medan ett bad kräver ca. 150 liter. 
  • Diska inte upp under rinnande vatten.
  • Tina inte mat under rinnande vatten. Ta maten ur frysen i god tid och lägg den i kylskåpet. På detta sätt sparar du vatten och utnyttjar även kylan i den frysta maten = lägre elförbrukning till kylskåpet.
  • Se till att toaletter och kranar inte rinner eller droppar. En rinnande toalett kan enkelt använda 1.500 liter vatten om dagen. En droppande kran slösar ca. 50 liter rent vatten per dag.
  • Läs av vattenmätaren regelbundet för att undvika obehagliga överraskningar. Kontrollera också att indikatorn eller räknaren på din vattenmätare är helt stilla när du inte använder vatten. Om inte, kan det finnas läckor i den interna installationen.